(povzetek predavanja psihologinje Špele Reš, dne 14. 1. 2019)

 

Ga. Špela Reš prihaja iz podjetja LOGOUT, ki je specializirano za področje zasvojenosti s spletom in spletnimi vsebinami. Zelo aktualna tema, ki pa ji verjetno vsi posvečamo premalo pozornosti.

Mnogi starši se danes radi pohvalijo z »naprednostjo« svojih otrok, ki obvladujejo  multimedijske naprave, kot je tablica, računalnik, telefon. Pa je to res nekaj, s čimer se lahko hvalimo? Pravilo treh klikov pravi, da pride otrok lahko v samo treh klikih od primerne, do zanj popolnoma neprimerne vsebine, kot je nasilje, pornografija… Ste to že kdaj opazili? Vsekakor stvar razmisleka in dokaz več, da moramo starši pri tako imenovani e-vzgoji sodelovati. Ga. Reš priporoča, naj starši kar do 14. leta otrokove starosti nadzorujemo uporabo vseh naprav. To pomeni poznati otrokova gesla in mu odmerjati čas preživet pred zaslonom.  Otrokom od 0-3 leta se uporabo celo odsvetuje, saj v ničemer ne doprinese k njegovemu razvoju. V tem obdobju je namreč najpomembnejša čustvena vez otroka s staršem. V kolikor mu že dopustimo uporabo multimedijskih naprav, naj bo to v prisotnosti staršev, 15 minut na dan. Otroku od 3-6 let se priporoča 25 minut (tudi ob prisotnosti staršev), od 6-9 let pa 30 minut na dan. Slednji naprave že lahko uporablja tudi brez prisotnosti staršev. Pomembno je, da smo pozorni tudi na nivoje uporabe: URAVNOTEŽENA uporaba je tista, kjer je uporaba zaslonov le ena od otrokovih dejavnosti (otrok ima poleg šole še obšolske dejavnosti, aktivno se druži z vrstniki, prosti čas preživlja zunaj…). Na nivoju PREKOMERNE uporabe najdemo danes večino otrok in mladostnikov (otrok je sicer lahko uspešen pri vseh dejavnostih, večino prostega časa pa preživi za zasloni; osnovni motiv je dolgčas, kar otroci in mladostniki tudi sami radi izpostavijo). ZASVOJENOST pa se pojavi, kadar otrok s spletnimi vsebinami kompenzira določeno stisko, neuspeh, slabo samopodobo… Na tem nivoju, pri otrocih in mladostnikih, ob odvzemu naprave prihaja do izbruhov jeze in agresije.

Kdaj kupiti otroku prvi telefon je odvisno od otroka, načeloma pa ni priporočljivo pred 9. letom starosti. Prav tako ni dobro, da si ga otrok kupi sam ali ga dobi za darilo – pomembno je, da ostane v »lasti staršev«. Vsekakor je pred nakupom dobro postaviti (ali napisati) pravila uporabe in še bolj pomembno – potrebno se jih je tudi držati!

Koliko časa pa vi preživite za zasloni?

 

Mojca Vidmar-Čepon, svetovalna delavka vrtca

(Skupno 286 obiskov, današnjih obiskov 1)