VKLJUČITEV OTROKA V VRTEC PO PREBOLELI NALEZLJIVI BOLEZNI

V vrtcu se pogosto srečujemo z nalezljivimi boleznimi in zaradi stikov otrok znotraj skupin se ustvarjajo pogoji za širjenje le-teh.

Širjenje nalezljivih bolezni vrtec zmanjšuje s higienskim vzdrževanjem prostorov, z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni in upoštevanjem priporočil o ponovni vključitvi otroka v vrtec po preboleli nalezljivi bolezni.

Starši imajo ključno vlogo pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni in okužb v vrtcu. Starši naj v primeru bolezni ukrepajo po navodilih izbranega zdravnika.

V kolikor je imel otrok obolenje z vročino zdravniki (pogovor s pediatrom) priporočajo, da ostane doma še vsaj cel dan po tem, ko je bil brez vročine, kar pomeni, da če je otrok imel popoldan oz. zvečer vročino naj naslednji dan ostane doma.

V smernicah Vključitev otroka v vrtec/šolo po preboleli nalezljivi bolezni ali okužbi –  Smernice (NIJZ), je npr. za bolezen, ki se kaže kot bruhanje/driska, navedeno, da naj se otrok vključi v vrtec 48 ur po zadnjem bruhanju/driski.

Kljub smernicam je treba upoštevati tudi otrokovo splošno kondicijo, počutje, da se normalno prehranjuje, spi in igra.

Vključitev otroka v vrtec/šolo po preboleli nalezljivi bolezni ali okužbi –  Smernice (NIJZ) so dostopne na, http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/zadnja_vrtecsole_24_08_2016_0.pdf , priloga s povzetkom je v nadaljevanju tega dokumenta in pa na povezavi http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/vkljucitev_otrok_v_vrtec_-_smernice.pdf .

Organizatorka ZHR, Tina Grča

(Skupno 1.050 obiskov, današnjih obiskov 1)