Vsak tretji petek v mesecu novembru, obeležujemo Dan slovenske hrane in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Na ta dan  vsi otroci v vseh slovenskih šolah in vrtcih uživajo domača  živila iz lokalnih kmetij. Kruh, maslo, med, mleko, jabolko.

Namen projekta je poudariti:

  • pomen zajtrka,
  • pomen čebelarstva
  • pomen domače lokalne hrane
  • ohranjanje kmetijstva, podeželja in obdelovalnih površin
  • varovanje okolja

Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Podpirajo ga vsa ministrstva.

V našem vrtcu je Tradicionalni slovenski zajtrk vsako leto velik praznik . Na ta dan  se zjutraj najprej posladkamo z medom logaških čebelarjev,  domačim maslom in kruhom kmetije Fečur, mlekom iz bližnjih kmetij Leskovec, Trpin, Petkovšek in Hladnik in jabolki iz sadovnjaka Tomazin.  Otroke  po enotah obiščejo logaški čebelarji, ki  otrokom predstavijo pomen čebel in čebelarske pripomočke. Vedno so  navdušeni in morda bo med njimi kakšen bodoči čebelar.  Zahvaljujemo se logaškim čebelarjem za  podarjeni med.

Točno ob deseti uri pa  po vseh enotah vrtca  skupaj  zapojemo priljubljeno Slakovo pesem »Čebelar« v čast medenega zajtrka, tudi ob spremljavi harmonike. Obišče nas tudi  gospod župan, ki nagovori otroke in to doda dogodku še večji pomen.

V vrtcu otroke učimo, kako pomemben je zajtrk in smo veseli da imamo možnost zajtrkovanja, saj vsi otroci vsak dan, ob isti uri zajtrkujejo. Zajtrk mora biti navada, ki jo je potrebno priučiti in privzgojiti. V skupinah se veliko pogovarjajo o zdravi, doma pridelani hrani, ki ima boljši okus, bolj diši in ni pripeljana od daleč. Obiskujejo kmetije in čebelnjake, imajo lastne gredice in vedo, da hrana ne zraste na trgovinskih policah.

Posredno je cilj projekta povezati kmetije, šole in vrtce, da bi vzpostavili kratke verige , kar pomeni čim krajša pot hrane od njive do mize, da ni dolgih transportnih poti. S tem varujemo okolje, hrana ima več vitaminov in mineralov, predvsem pa okus. Čim več se o tem pogovarjamo, bolj bomo ozaveščeni.

Dan slovenske hrane bi moral biti prav vsak dan!

    

    

    

(Skupno 1.689 obiskov, današnjih obiskov 1)