Večkrat smo prebirali pravljice o kraljih, kraljicah, princeskah in vitezih. V nas je raslo zanimanje kje in kako so živeli kralji, kdo so bili vitezi. Odgovore na nešteta vprašanja smo iskali v različnih knjigah, enciklopedijah, internetu. Ugotovili smo, da je v Sloveniji veliko gradov, zato smo nekatere najbolj znane fotografije le teh nalepili na zemljevid Slovenije.

Da bi bolje spoznali življenje v gradu, smo se odločili, da si bomo vsaj en grad tudi ogledali. Z avtobusom smo se odpeljali do Predjamskega gradu. Že sam pogled na mogočen grad pred veliko skalo je v nas vzbudil radovednost. Vodička Sergeja nas je popeljala po sobanah gradu in nam razložila zanimivosti o vitezu Erazmu. Bilo je zelo zanimivo in odločili smo se, da bomo našo igralnico spremenili v grajsko sobano, ter postali prebivalci gradu.

IMG_0882 IMG_0875 

Kako bomo to izvedli? Za otroke je bil to velik izziv. Otroci so imeli veliko zamisli, idej in želja. Skupaj smo se odločili kako bomo to izpeljali.

Vsak grad ima visoko obzidje, zato smo steno na hodniku pred igralnico spremenili v grajsko obzidje, vrata so postala prava grajska vrata, ki jih krasi grb gradu –sova. Iz papirnatih tulcev in odpadnega lesa smo naredili dva lestenca, ki krasita našo grajsko sobo.  Prav tako smo iz tulcev in kolaž papirja naredili gradove. V predjamskem gradu smo opazili, da so  na stenah slike vitezov in prebivalcev gradu, zato smo se tudi sami naslikali. Portrete vitezov in princesk smo nalepili na stene. Naša igralnica je postajala vedno bolj podobna grajski sobani.

DSCN0264 DSCN0420 DSCN0418

V knjigah smo spoznavali življenje vitezov in princesk. Kako so živeli, s čim so se igrali, ali so hodili v šolo, kako so bili oblečeni?  Ker je bilo zelo zanimivo vse kar smo prebrali, smo se odločili, da postanemo vitezi in princeske. Fantje so si iz kartona naredili ščite, nanje narisali svoj grb in meče. Ko je bilo vse pripravljeno  so postali vitezi in izbrali so si viteška imena. Princeske pa so iz kartona naredile krone, jih okrasile, ter iz papirja zgubale pahljače. Tudi princeske so si spremenile imena.  Vsak grad je imel svojega vladarja in vladarico, zato smo naredili tudi kraljeva stola na katera  vsak dan sedeta kralj in kraljica in vladata prebivalcem gradu.

DSCN0274 DSCN0276

Vitezi in princeske so se učili kulturnega obnašanja, spretnosti v različnih veščinah ( ciljanje v tarčo, jahanje konja,premagovanje ovir),  pravilne vzravnane hoje, priklanjanja… Poslušali smo glasbo in plesali prave srednjeveške plese. Na gradovih so prirejali tudi razne predstave in družabne dogodke, smo pripravili grajsko čajanko, ter predstavo » Jabolčni kralj«. Vitezi so tekmovali na viteškem turnirju.

DSCN0385 DSCN0387 DSC_0394

Otroci so pri tem zelo uživali. Spoznavali smo življenje ljudi  v času graščakov, kraljev in vitezov. Preko te teme smo se seznanjali kako in kje  so ljudje živeli nekoč, kakšna so bila njihova oblačila in nasploh običaji. Otroci so se seznanjali z našo kulturno dediščino. Z ogledom Predjamskega gradu, ter spoznavanjem  zanimivimi turističnih krajev,  zlasti gradov v Sloveniji sva otrokom približali značilnosti naše dežele, njene lepote in posebnosti.

DSCN0204

Zapisala vzg. Branka Pivk