Sonce… so odnosi, topel sprejem, nasmeh, očesni stik, potrditev, ki jo otroci vedno iščejo in potrebujejo… so nežnosti, prijazna beseda, objem,… so ljudje, ki jih imamo radi in ki jih zaradi pozitivnosti lahko še bolj vzljubijo in postanejo pomembne osebe v našem življenju….

S to mislijo smo pozdravili starše na vhodu v naš vrtec ob praznovanju tedna otroka, v katerem smo pripravili jesensko popoldne v naši enoti.  Slogan letošnjega tedna otroka »Povabimo sonce v vrtec« smo obeležili z razmišljanjem, ki na svetlobo in toplino sonca gleda še malce drugače.

Starše smo že v tednu pred izvajanjem delavnic prosili za prinašanje naravnih materialov, ki smo jih nato uporabili za izvedbo ustvarjalnih delavnic. Iz storžev in Das mase smo izdelali ježke,ki smo jih položili na mehko podlago iz dišečega mahu, iz kamnov sestavljali različne skulpture, jih poimenovali in fotografirali, s pomočjo listja, drevesnega lubja in vejic smo ustvarili reliefne umetnine, iz posušenih drevesnih listov so nastale živali in okrašena cvetlična korita, v katere smo posadili sončnice iz koruze in koruzne moke, za konec pa smo otroke nagradili še z jesensko poslikavo obraza, tako so se otroci spremenili v lisičke in lisjake, gobe, buče in drevesa.

 

Za najmlajše pa smo pripravili čutno pot iz mahu, lubja, drevesnih vej, smrečja, češarkov, koruze in koruznih storžev ter kamenja in listja. Vsak je imel možnost uživati v različnih občutkih, ki jih je pot ponujala, najsi bo bos ali pa obut, za tiste, ki so bili malo manj pogumni.

Sodelovanje smo zaključili v zgodnjih večernih urah, polni novih vtisov in čudovitih otroških umetnin, s katerimi smo okrasili hodnike in okna našega vrtca.

Napisala: Petra Treven